Fotobewerking met Pixlr Editor


1. Inleiding

Foto’s afbeeldingen bestaan vooral uit beeldpuntjes, ook wel pixels genoemd. De grootte van een pixel is bij elke afbeelding verschillend. Hoe kleiner de pixels zijn, hoe beter de kwaliteit van de afbeelding is.

Het aantal gebruikte pixels in een afbeelding noemen we ook de resolutie van een afbeelding. Je merkt het vaak als je een afbeelding van het web haalt en je wil deze vergroten dat je dan in de problemen komt. Je afbeelding wordt dan vaak wazig. Dat komt omdat de afbeelding veel te weinig pixels bevat.

1.1 Gratis stockfoto’s gebruiken

Je mag als je iets voor een publiek maakt niet zomaar overal foto’s gaan halen. De meeste afbeeldingen op het net zijn helemaal niet rechtenvrij te gebruiken! Gebruik daarom altijd stockfoto’s. Dit zijn foto’s die wel gebruikt mogen worden. Natuurlijk zijn de beste foto’s altijd betalend, maar als je een beetje rond zoekt vind je ook gratis stockfoto’s. Deze lijst komt van Entrepeneur en loopt nog even door, dus check zeker het artikel.

1.2   Mooie illustraties en zelfs gratis

1.3   Auteurs- en portretrecht

Het auteursrecht van de fotograaf betekent dat de door de fotograaf genomen foto’s niet mogen gebruikt worden zonder zijn toestemming. De foto’s mogen ook niet bewerkt, verknipt of gewijzigd worden zonder toestemming van de fotograaf.

Je mag niet zomaar een foto online plaatsen van iemand. Je moet altijd toestemming vragen aan die persoon. Elke persoon heeft het recht om de publicatie van zijn foto te weigeren, dit noemt men portretrecht.


2.    Aan de slag met Pixlr

2.1  Het programma Pixlr Editor

  • Wanneer je naar de website www.pixlr.com surft kies je voor Pixlr Editor.

  • Je krijgt onderstaand startscherm te zien

  1. Open beeld: Open een afbeelding vanop je computer
  2. Maak nieuwe aan: Maak een nieuwe (lege) afbeelding aan.

 

2.2   Werkomgeving

1 Het hoofdmenu Hier kan je alle functionaliteiten van het programma terugvinden.
2 Gereedschappen opties Links vind je de verschillende tools waarmee je een foto kan bewerken.
3 Navigeer Hier kan je mee in- en uitzoomen op je foto.
4 Lagen Je werkt niet met één blad waarop je tekent maar met meerdere lagen. Elke keer wanneer je iets gaat toevoegen of wijzigen, doe je dit best in een nieuwe laag. Lagen kan je van volgorde wisselen en afzonderlijk van elkaar verplaatsen. Let op dat je steeds in de juiste laag aan het werken bent.
5 Geschiedenis

De geschiedenis onthoudt elke stap die je gedaan hebt. Zo kan je eenvoudig enkele stappen teruggaan als je iets fout hebt gedaan. Opgelet, Pixlr houdt enkel de laatste 20 stappen bij!

2.3  Afbeeldingen gebruiken

De online editor houdt nooit afbeeldingen bij, dit wil zeggen dat je telkens een afbeelding moet uploaden als je met Pixlr wil beginnen werken en dat je het resultaat van je werk telkens moet opslaan wil je dat niet kwijtraken.

2.3.1 Een foto van op je computer gebruiken

  • Klik op Bestand – Open beeld
  • Selecteer op je eigen computer de afbeelding die je in Pixlr wil gebruiken.
  • Bevestig door op de knop Openen te klikken.

2.3.2 Een foto van het internet gebruiken

  • Surf naar de website waarop de foto staat die je wil gebruiken vb. Facebook.
  • Klik met je rechtermuisknop op de foto en kies “Adres van de afbeelding kopiëren”.
  • Keer terug naar Pixlr en kies “Bestand – Open beeld URL”.
  • Plak de URL in het dialoogvenster.
  • Bevestig nadien door op de knop OK te klikken.

2.3.3 Gebruik maken van stockfoto’s

  • Kies Bestand – Zoek in stock
  • Bovenaan kan je in de zoekbalk een zoekterm ingeven.
  • Kies één van de mogelijke afbeeldingen door erop te klikken.
  • Kies de kwaliteit van de afbeelding (ultra Hd <=> Full HD <=> Web).

2.3.4 Beginnen van een blanco canvas

  • Kies Bestand – Nieuw beeld
  • Geef je afbeelding een naam.
  • Bepaal de breedte en de hoogte (Let op de afmetingen zijn in pixels!) van je canvas.
  • Geef eventueel een bepaalde achtergrondkleur.
  • Klik op creëer.

OPDRACHT VERKENNING PLATFORM

Vooraleer je start met eindopdrachten, ga je de cursus met bijbehorende instructiefilmpjes grondig doornemen.

Download hieronder de ‘oefenbestanden bij instructiefilmpjes‘. Dit is een zipbestand dat je eerst moet uitpakken. Daarna lees je de cursus en maak je de oefeningen die in de instructiefilmpjes worden getoond.

Sla al je afgewerkte oefeningen op in je gedeelde map in Onedrive, in een map Multimedia, Pixlr Editor. 

Dien alle afgewerkte oefeningen in via Smartschool (uploadzone)

3.    Een foto bewerken

3.1  Selecties

In de meeste gevallen wil je slechts een deel bewerken van je foto’s. Dit kan je enerzijds doen via het gereedschap ‘Marquee selecteren‘. Door te klikken en te slepen op je teken kan je een rechthoek of cirkel selecteren (aan te passen bij type). Daarnaast kan je ook kiezen door voor de opties ‘nieuwe selectie’, ‘voeg aan selectie toe’ en ‘verwijder uit selectie’.

Dit kan je anderzijds ook doen door gebruik te maken van het gereedschap ‘Lasso’. Nadat je dit gereedschap selecteert in de gereedschapsset, kan je verschillende types selecteren:

  • Vrij: klik en sleep de muiscursor om een selectie te maken. Laat los om de selectie te sluiten.
  • Veelhoek: Klik om een selectiepunt te maken. Sluit de selectie door op het startpunt te klikken
  • Bezier: Door te klikken en te slepen kan je gebogen selecties maken.
  • Magnetisch: Kies een startpunt en beweeg de cursor.

Zo kan je een selectie maken in je foto en hier een effect op toepassen.

3.1.1 Een selectie verwijderen

In de meeste gevallen kan je gewoon met je muiscursor naast je foto klikken. Een andere manier is via het hoofdmenu, daar vind je onder “Selecteer” de knop “De-selecteren”.

3.1.2 Een selectie omkeren

Onder het menu “Selecteren” vind je de “Keer selectie om“ d.w.z. omkeren. Dit is een zeer handige functie die je veel zal gebruiken om je selectie om te draaien. Vb. Je hebt een persoon geselecteerd en je wil de achtergrond verwijderen, dan zal je eerst inverteren moeten kiezen alvorens je op delete drukt.

3.1.3 Alles selecteren

Klik in het menu op “Selecteren”,Selecteer alles“. Op deze manier wordt je volledige canvas geselecteerd.

3.2  Aanpassingen / Filters

Fotobewerkingsprogramma’s beschikken over veel ingebouwde effecten. Deze vind je terug in het hoofdmenu onder “Aanpassingen” en “Filter“. Je kan meerdere effecten over elkaar toepassen. Let op: Heb je een deel van je afbeelding geselecteerd, dan zal je aanpassing/filter alleen op dat deel worden toegepast.

 

3.3  Kloonstempel

Deze tool gebruik je om bepaalde delen van een foto weg te werken. Je gaat bepaalde pixels van je foto over een ander deel van je foto kopiëren.

  • Selecteer het gereedschap ‘Clone‘.
  • Houd eerst de SHIFT-toets ingedrukt op je toetsenbord en klik op de plaats waarvan je pixels wil kopiëren.
  • Laat SHIFT los en klik en sleep nu op de plaats die je wil wegwerken.

  • In het hoofdmenu kan je het penseel aanpassen (formaat, zachtheid), alsook de doorzichtigheid waarmee je de stempel gebruikt.

3.4 Kleur vervangen

Het gereedschap ‘vervang kleur’ zorgt ervoor dat je een kleur in je afbeelding kan wijzigen naar een kleur naar keuze. Onderaan in je gereedschapsset kies je de kleur waarmee je wil werken. Daarna begin je te klikken en slepen (= verven) op je afbeelding om de kleur aan te passen. Pixlr houdt rekening met de lichtere en donkere gedeeltes, waardoor het geheel vrij realistisch oogt.

3.5  Toverstaf

Met een toverstaf kan je eenvoudig één bepaalde kleur verwijderen.

  • Selecteer het gereedschap ‘Wand selecteren‘.
  • Klik op de kleur die je wil verwijderen (pas eventueel de tolerantie aan!)
  • Druk op delete

3.6 Genezen (heal)

Wens je (kleine) onvolmaaktheden in je afbeelding te verwijderen? Gebruik dan het gereedschap ‘heal‘. Doel? Door één of meerdere keren te klikken zal een onvolmaakte zone gevuld worden met wat er zich hierrond bevindt. Er zijn 2 gratis opties om mee te werken, namelijk ‘Plek’ en ‘Zacht’. Bij ‘Plek’ klik je op de onvolmaaktheden en deze worden onmiddellijk weggewerkt. Je kan ook kiezen om je formaat aan te passen, waardoor je beter kan werken. Bij ‘Zacht’ werkt hij minder hard bij dan bij ‘Plek’, maar je hebt de mogelijkheid om dit meerdere malen op één positie te proberen. Op deze manier kan je nauwkeuriger werken. De optie ‘Object’ is betalend, je kan deze uittesten maar niet opslaan.

LET OP: Als je niet oplet, kan het gebruik van dit gereedschap leiden tot onrealistische resultaten.

 

3.7 Tekenen

Met het ‘Teken‘-gereedschap kan je tekenen/verven.  Belangrijk is dat je de grootte van de verfborstel kan aanpassen in de optiebalk, alsook de ‘Opacity‘ (= transparantie). Dat laatste is heel belangrijk. Als je de opacity lager dan 100% zet, dan zie je de laag eronder nog terugkomen. Zo kan je op een realistische wijze de kleur aanpassen.

Je kiest een kleur om mee te tekenen/verven door te klikken op de kleur onderaan de gereedschapsset OF met behulp van gereedschap ‘Kiezer‘.

3.8 Lagen

Je kan meerdere afbeeldingen / vormen / tekstdelen met mekaar combineren door te werken met lagen. Alle lagen kan je terugvinden in het deelvenster lagen. BELANGRIJK: Er zit een volgorde in deze lijst. De lagen die hoger in de lijst staan liggen als het ware ‘op’ de lagen die eronder in de lijst staan! Door lagen te verslepen pas je de volgorde aan.

3.8.1 Een afbeelding toevoegen als laag

Een foto toevoegen aan een andere foto doe je op volgende manier:

  • Klik in het hoofdmenu op “Laag
  • Selecteer “Afbeelding toevoegen als laag”.
  • Selecteer een foto van je computer en klik op openen.

TIPS:

  1. Je kan een laag een andere naam geven door in de lagenlijst met de rechtermuisknop op een laag te klikken en een logische naam toe te voegen.
  2. Met de opties ontgrendeld / afgesloten kan je ervoor zorgen dat een laag aanpasbaar is (= ontgrendeld) of niet meer aan te passen is (= vergrendeld).
  3. Met de opties zichtbaar / verborgen zorg je ervoor dat een laag zichtbaar is in de werkruimte of (tijdelijk) op onzichtbaar wordt geplaatst.
  4. Je kan een laag verwijderen door op het vuilbakje te klikken.
  5. Met functie ‘kopieer laag’ kan je de laag dupliceren.

3.8.2 Vormen

Met het gereedschap ‘Vormen’ kan je (afgeronde) rechthoeken, cirkels, lijnen en onregelmatige vormen (= custom) toevoegen aan een afbeelding.

3.8.3 Tekst

Tekst toevoegen doe je heel simpel door het gereedschap ‘Text‘ te selecteren. Wanneer je klikt in een afbeelding, wordt er een tekstlaag toegevoegd. Aanpassingen kan je doen in de optiebalk.

3.8.4  Laag verkleinen of vergroten

Het formaat van een laag wijzigen doe je met het gereedschap “Vrije transformatie”. Dit vind je terug in het menu bij “Bewerk”.

3.9  Een foto bijsnijden

  • Open je foto en kies het gereedschap ‘Uitsnede‘.
  • Versleep met je muis de uitsnedevakjes, totdat je een gewenst resultaat verkrijgt.
  • BELANGRIJK: je kan niet laag per laag bijsnijden, enkel de buitenkanten van je volledige afbeelding.

3.10  Resolutie aanpassen (Smart resize)

 

Een foto heeft niet altijd dezelfde resolutie / grootte nodig. Als je een foto op het web wil plaatsen heb je een kleine resolutie nodig, wil je de foto later afdrukken dan heeft je foto een hoge resolutie nodig.

  • Open je foto
  • Kies “Bladzijde => Smart resize
  • In het dialoogvenster kan je het aantal pixels verhogen of verlagen. Zorg dat het vinkje aanstaat bij “Zet proporties vast” (= behoud hoogte-breedteverhouding). Wanneer je één waarde aanpast, wordt de andere dan ook aangepast. Klik dan op “Toepassen”.
  • Een andere manier om ermee te werken is om je omvang te selecteren afhankelijk waarvoor je het zal gebruiken (vb. Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, …). Je kan uit de lijst selecteren.

3.11 Aanpassen van helderheid en contrast

  • Open je foto
  • Kies “Aanpassingen – Helderheid en contrast
  • In het dialoogvenster kan je door middel van een schuifbalk de helderheid en het contrast verhogen of verlagen.


4.    Je eindresultaat bewaren

Je harde werk aan een foto mag natuurlijk niet verloren gaan. Daarom ga je je eindresultaat bewaren. 

Belangrijk: Als je

  • Bestand– Bewaar
  • Vul de eigenschappen in en klik op Download
  • De afbeelding komt terecht in de map Downloads die je kan bekijken via de Windows Verkenner.

BELANGRIJK !!!

Wil je een foto op een ander moment verder bewerken? Sla jouw foto dan op in het formaat PXZ. Wanneer je een bestand in dit formaat opent in Pixlr E (= bestand, open beeld), zullen alle lagen/aanpassingen terug beschikbaar en aanpasbaar zijn.

Bronnen

  • Informaticalessen.be
  • Meneer.depuydt.eu
  • https://www.seniorweb.nl/artikel/fotobewerking-met-pixlr-editor
  • https://digitaalgroeien.be/pixlr-editor-foto-verkleinen-tutorial/
  • https://www.mijnwebwinkel.be/support/hoe-maak-ik-een-afbeelding-op-maat
  • https://www.consumentenbond.nl/fotocamera/online-fotobewerken-met-pixlr#no3

[1] https://www.elfri.be/artikel/auteursrecht-van-de-fotograaf
[2]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht

OPDRACHT 1 (EINDOPDRACHT)

  • Zoek minimaal 5 foto’s die jou nauw aan het hart liggen (= persoonlijke foto’s). Voeg deze foto’s toe aan je OneDrive in een mapje Multimedia, Pixlr, Opdracht 1. 
  • Ga naar het dashboard (= Home) en klik op de functie ‘Maak een nieuwe aan’ (zie onderstaande afbeelding.

  • Klik op de categorie ‘Foto’ en selecteer het sjabloon ‘Landscape 6×4 (1800x1200px). Geef je afbeelding de volgende naam: Pixlr_Collage_VoornaamFamilienaam

  •  
  • Kies één foto om als achtergrond te gebruiken. Voeg de andere afbeeldingen toe, zodat het één mooi geheel vormt.
  •  
  • Geef elke laag een logische naam gekoppeld aan wat er op die foto te zien is.
  •  
  • Voeg via een tekstlaag je voornaam, naam en klas toe aan je collage.

  • Pas de in de cursus geziene technieken toe op je afbeeldingen. Wees hierbij creatief. Hou ook voor jezelf een overzicht bij van de technieken die je op elke afbeelding hebt toegepast. Dit dien je op het einde overzichtelijk door te geven aan de leraar!:
    • Selecties
    • Aanpassingen / filters
    • Kloonstempel
    • Kleur vervangen
    • Toverstaf
    • Retoucheren
    • Tekenen
    • Lagen
    • Bijsnijden
    • Resolutie aanpassen
    • Helderheid en contrast
  •  
  • Ben je klaar? Bewaar je afbeelding onder de naam ‘Pixlr_Collage_VoornaamFamilienaam‘ het formaat ‘PXZ‘. 

  • BELANGRIJK: Dien je PXZ-bestand én alle originele afbeeldingen in via de correcte uploadzone. In de begeleidende boodschap geef je een overzicht van de technieken die je bij elke afbeeldingen hebt gebruikt!
OPDRACHT 2 (EXTRA OPDRACHT)
  • Download de afbeeldingen voor deze opdracht. Pak de afbeeldingen uit in je gedeelde map op OneDrive (Multimedia => Pixlr => Opdracht 2)
  •  
  • Start Pixlr E op en open de afbeelding ‘Houten Wand‘.
  •  
  • Voeg nu de andere afbeeldingen (1 tot en met 4) toe als nieuwe lagen op de huidige afbeelding.
  •  
  • Verklein elk van de afbeeldingen met een dier met behulp van de functie ‘Vrije transformatie’. Geef daarna elk van de afbeeldingen een mooie plaats met het ‘Arrange’, net zoals op onderstaande afbeelding!

    • Snij de afbeelding bij met het ‘Uitsnede‘ gereedschap, zodat je onderstaand resultaat krijgt.

    • Geef elk van de lagen met de dieren een logische naam (zie onderstaande afbeelding).

  • Selecteer de laag met de hond. Gebruik de gereedschappen ‘Wand selecteren‘, ‘Marquee selecteren‘ en ‘Lasso‘ om de achtergrond van deze afbeelding te verwijderen. Zo verkrijg je onderstaand resultaat.

  • Selecteer de laag met de vos. Zoom in op deze afbeelding. Verwijder de struiken naast de staart van de vos met behulp van de het gereedschap ‘Clone’.

  • Selecteer de laag met de gecko. Pas met behulp van het gereedschap ‘Vervang kleur‘ de kop van de gecko aan in groen (plaats de doorzichtigheid op 50%!).

  • Maak de afbeelding met de rode panda zwart-wit met behulp van de functie ‘Aanpassing – Tint & verzadiging‘. Na het bewerken van de lagen met de 4 dieren krijg je uiteindelijk onderstaand resultaat.

  • Voeg de tekst ‘Het dierenrijk’ toe in het midden van de afbeelding. De grootte van de tekst is 50. Je kiest zelf het lettertype en de letterkleur, maar het moet goed leesbaar zijn.
  • Voeg jouw voornaam en familienaam op de achtergrond toe. Je kiest zelf de grootte van de tekst, het lettertype en het letterkleur. Het moet wel goed leesbaar zijn.

  • Bewaar je opdracht in dit mapje, rekening houdend met onderstaande eigenschappen:
    • Naam: Pixlr opdracht2_VoornaamFamilienaam
    • Formaat: JPEG
    • Kwaliteit: 100%
  • Dien het eindresultaat in via de correcte uploadzone op Smartschool (Vak informatica schakeljaar hoger onderwijs, onder Multimedia)