1. Wat is Python?
Wat is python? Python is een krachtige programmeertaal die makkelijk te leren is en waar je van alles mee kunt maken. Je hoeft du nog geen kei te zijn in programmeren.
Let wel op, nu zal je niet meer werken met blokken zoals bij Scratch. Vanaf nu schrijf je zelf de code!
Python wordt steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van webapplicaties en voor data science. Je zult er verbaasd over staan wat jij in korte tijd allemaal met Python kan.
1.1 Over de oorsprong en geschiedenis van Python
De eerste versie van Python is in 1991 gelanceerd door Guido van Rossem. Hij heeft de programmeertaal ontwikkeld met de volgende doelen: (1) om zo goed mogelijk leesbaar te zijn, (2) gratis en voor iedereen beschikbaar (= open source), en (3) om er alles mee te kunnen maken.
De betekenis van de naam Python is terug te leiden naar een comedy serie genaamd “Monty Python’s Flying Circus”. Van Rossem las over deze serie tijdens zijn zoektocht naar een naam. Hij zocht een naam die kort, uniek en een beetje mysterieus was en koos voor Python. Het logo bevat twee geel en blauw gekleurde slangen.
1.2 De populariteit van Python
Python is een relatief eenvoudige programmeertaal omdat het intuïtief te begrijpen is, waardoor het ook makkelijk te leren is. Het is veel makkelijker te lezen en begrijpen dan andere programmeertalen zoals Java of C. Een programma in Python is gemiddeld 3 keer zo compact als een script in bijvoorbeeld Java. Hierdoor is het voor ontwikkelaars makkelijker om samen te werken en kan een applicatie in een kortere tijd ontwikkeld worden. Verder is Python gratis te downloaden.
Python staat op plaats 3 in de top 8 van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld!
1.3 Enorm veel mogelijkheden!
Python is een ‘general-purpose’ programmeertaal, wat betekent dat het bijna overal wel voor gebruikt kan worden. Zo kun je er tekst mee verwerken, afbeeldingen en getallen aanpassen, maar ook kun je er wiskundige vergelijkingen mee oplossen. Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel alle bekende tech-bedrijven de taal gebruiken. Bijvoorbeeld Instagram, Uber en Spotify versterken hun diensten door de mogelijkheden van Python:
- Instagram: Een van de grootste social media bedrijven met meer dan 400 miljoen gebruikers per dag, op vrijwel elke smart phone aanwezig. Instagram heeft voor Python gekozen vanwege de eenvoud en het praktische karakter. Als je iets opzoekt via Instagram, dan wordt dit verwerkt met behulp van python-code
- Uber: Uber heeft de uitdaging om enorm veel berekeningen uit te voeren zoals het voorspellen van verwachtte aankomsttijden en het matchen van klanten en chauffeurs. Dit doet Uber met Python omdat de taal goed met deze berekeningen om kan gaan. De eenvoudigheid van Python is ook belangrijk voor Uber. Hierdoor kunnen nieuwe software developers makkelijker gevonden worden en kunnen ze eerder aan de slag.
- Spotify: De grootste aanbieder van muziek streaming ter wereld kiest voor Python vanwege de gunstige ontwikkelsnelheid en de uitgebreide mogelijkheden tot data analyse (vb. voorstellen voor nieuwe muziek).
Ook wordt Python bijvoorbeeld bij NASA gebruikt om apparatuur en ruimtevoertuigen te programmeren. Verder wordt het door tal van andere bedrijven gebruikt om met Machine Learning algoritmes betere medische diagnoses te stellen, beeldherkenning toe te passen bij beveiligingssystemen, spraakherkenning te gebruiken voor betere gebruikersinteractie, en inzicht te geven door het voorspellen van beurskoersen.
1.4 De techniek die alles mogelijk maakt
Technisch gesproken is Python een high-level, geïnterpreteerde, object-georiënteerde, interactieve programmeertaal. Dit betekent het volgende:
- High-level: Hierdoor is Python zo goed als op elke computer en besturingssysteem (Windows, Mac OSX, …) te gebruiken. Ook staat dit voor de gemakkelijke leesbaarheid en de bijna menselijke vorm van code.
- Geïnterpreteerd: Dit betekent dat een Python script direct gebruikt kan worden, zonder dat het eerst in een andere taal omgezet hoeft te worden. Bij andere programmeertalen is dit soms wel het geval. Het voordeel hiervan voor Python is dat elk stuk geschreven code snel te testen is, waardoor aanpassingen en toevoegingen binnen de code eenvoudig te controleren zijn.
- Object-georiënteerd: Het is mogelijk om objecten aan te maken en deze eigenschappen te geven. De eigenschappen kunnen bestaan uit data maar ook uit functies. Hierdoor kan makkelijk nieuwe data toegevoegd worden zonder dat er specifieke code voor hoeft worden geschreven. Dit maakt het geheel weer compacter en begrijpelijker.
- Interactief: Vanuit de command prompt kun je direct met de zogeheten Python ‘interpreter’ communiceren en de volledige functionaliteit gebruiken, zonder dat je een script hoeft te schrijven.
2. Wat is Python samengevat
We hebben vijf verschillende onderwerpen behandeld, namelijk:
- De eerste versie van Python is in 1991 door Guido van Rossem gelanceerd. Op dit moment is versie 3.7 de meest recente versie, maar ook versie 2.7 wordt nog veel gebruikt.
- Python groeit de laatste jaren in populariteit doordat het makkelijk te bergrijpen en compact is. Ook is het gratis te downloaden en zijn er veel handige packages voor beschikbaar.
- Vrijwel alle moderne technische bedrijven zoals Instagram, Uber en Spotify maken gebruik van Python voor bijvoorbeeld data science, oplossen van complexe algoritmes, en webapplicaties.
- Python code hoeft niet eerst naar een andere taal omgezet te worden en is direct te gebruiken. Het is object-georiënteerd en goed leesbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden om in Python te programmeren.
- Begin je eerste project klein en bouw voort op de kennis die je opdoet. Werk samen met meer ervaren mensen om sneller te leren en mooiere applicaties te maken.
Python is een gemakkelijk te begrijpen en snel te leren programmeertaal waar je zo goed als alles mee kunt maken.
3. Bronnen
https://pythoncursus.nl/wat-is-python/