Start cursus UHasselt

1. Opbouw cursus

1.1 Instructiefilmpjes

De universiteit van Hasselt heeft een online cursus ontwikkeld die de basis van de programmeertaal Python behandelt. Ze doen dit aan de hand van een combinatie van instructiefilmpjes, voorbeeldoefeningen en opdrachten.

Via volgende link ga je naar de online cursus: https://www.uhasselt.be/tutorials-python

Elk instructiefilmpje is zo kort mogelijk en behandelt bij voorkeur slechts 1 onderwerp. Dat heeft het grote voordeel dat je een specifiek onderwerp makkelijk(er) kan terugvinden.

1.2 Replit.com

Op de website https://replit.com/ waarop je gratis een account kan aanmaken zet je in aantal seconden een programmeeromgeving op. Het maakt niet uit of je nu aan de slag wilt gaan met Javascript, C#, PHP of Python of nog een andere programmeertaal. Je hoeft nik te installeren. 

De programmeeromgeving voorziet in perfecte intelligence (= kleurcodes) en zinvolle helpteksten. Daarom is Repl.it niet alleen een goede omgeving om in te programmeren maar ook een perfecte leeromgeving.

De cursus van UHasselt maakt gebruik van replit.com om alle oefeningen te maken.

Nadat je een account hebt aangemaakt, kom je in onderstaande Dashbord (= overzicht) terecht.

Je kan een nieuw programma / script / repl (= synoniemen) maken door op de knop “+ New repl” te klikken. Je kiest dan de programmeerta al waarmee je wenst te werken (= Python) en geeft het programma een zinvolle naam (!).

Wanneer je op “Create repl” klikt, kom je in de werkomgeving terecht.

1.3 Dodona

Dodona.ugent.be is een online leeromgeving om te leren programmeren. Dit platform, dat verschillende programmeertalen ondersteunt, staat gratis ter beschikking van school ter ondersteuning van de programmeerlessen. Leerlingen melden zich aan via de Office 365- of Smartschoolaccount van hun school, schrijven zich in voor de cursussen en kiezen uit honderden verschillende oefeningen. Ze dienen oplossingen van oefeningen in en krijgen al na enkele seconden automatische gegenereerde feedback te zien. Met die feedback gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen de cursus zien.